Impreuna vom reusi

MANIFEST PENTRU SANATATEA INSULEI (III)

ACEASTA ESTE SITUAȚIA ACTUALĂ

Deși nu se poate afirma că Insula a devenit un nobody’s land, sunt multe semne care arată că este nevoie de o mână de gospodar pentru a face ordine, deși ideal ar fi să existe un consens, un efort general, pentru a (re)pune lucrurile pe făgașul normal. Și sunt chiar destule lucruri care trebuie rezolvate. Lipsa coordonării din ultima vreme și-a pus amprenta asupra comunității și nu numai. Și este de notorietate faptul că fără o conducere unitara, chiar și cele mai bine gândite proiecte sunt supuse eșecului.

Primul – și cel mai important dintre ele – este podul de pontoane. Și, pentru că municipalitatea tocmai va avea unul “în plus” – (cel care asigură încă accesul pietonal pe Ștrand), soluția nici nu pare atat de irealizabilă. Dincolo insă de greutățile relocarii fizice a instalației, rămân greutățile birocratice ale avizelor și aprobărilor. Iar acestea din urmă atârnă mai greu în balanță decât orice pod. Și – din această perspectivă – dorința insularilor ramane deocamdată doar vis, iar noul pod, asemeni celui descris de Cornelius Ryan, un pod prea indepărtat.

CE ESTE DE FĂCUT?

Problema podului nu este singura care cere o rezolvare urgentă și competentă. Amenajarea drumului de acces dinspre Zădăreni, a parcării de pe malul estic, toaletarea arborilor bătrani (adevarată sursă de pericol în caz de furtună), amenajarea unui sediu mai adecvat pentru Asociația insularilor, reamenajarea bazei sportive și alimentarea insulei cu apă potabilă și mai apoi cu gaz, sunt doar âateva din obiectivele majore care stau in fața celor care doresc să facă ceva pentru acest loc. Partea buna a lucrurilor este că s-au găsit câțiva oameni inimoși care, făcând abstracție de complexitatea unei semenea sarcini, au decis că lucrurile nu mai pot merge așa.
Dupa modelul american, toate problemele insulei au fost puse pe hârtie și doar atunci s-a văzut amploarea sarcinii la care s-au înhămat. Și tot atunci a devenit și mai clară necesitatea consolidarii unui nucleu de factori responsabili și competenți, care nu doar doresc, dar care sunt și capabili să duca la bun sfârșit cea mai mare parte a obiectivelor stabilite, care multora le pot părea ca fiind fanteziste.

CE VREM SĂ FACEM NOI?

O parte a obiectivelor propuse și care țin de fiecare dintre insulari (toaletarea gardurilor vii, a aleilor și zonelor limitrofe locuințelor, păstrarea curățeniei, conservarea stării actuale a naturii Insulei, etc) se pot realiza, în principiu, fără măsuri ieșite din comun. Ajunge ca pentru aceasta fiecare dintre insular și fiecare vizitator să acționeze și să se comporte într-un mod demn de un om civilizat, responsabil pentru mediul în care trăiește.
Obiectivele cu adevărat mari și care țin de infrastructură depășesc însă sfera lucrurilor realizabile doar prin bunavointă și voluntariat, cu atât mai mult cu cât ele implică deja organisme și organizații, administrația locală, autoritățile competente în avizare-autorizare.

Iar aici Insula are nevoie de noi și de voi, toți aceia care pot ajuta într-un fel sau altul la atingerea acestor țeluri.
Partea cea mai neplăcută este că, pentru început, nu vă putem oferi mare lucru la schimb. Dar vrem să vă oferim într-un viitor nu prea îndepărtat, un drum de acces amenajat, o bază sportivă curată din toate punctele de vedere, spații de cazare în care să vă puteți relaxa cu adevărat, manifestări culturale deosebite, tabere de creație pentru artiști și, dacă planurile noastre vor găsi ecou în lumea dinafară, începând din 2015 vrem să re-lansăm Zilele Insulei, cu un program bogat, variat. Și toate acestea reprezintă doar o mică parte din ceea ce ne-am propus să facem în perioada care urmează.
O parte a obiectivelor propuse si care țin de fiecare dintre insulari (toaletarea gardurilor vii, a aleilor si zonelor limitrofe locuințelor, păstrarea curățeniei, conservarea stării actuale a naturii Insulei, etc) se pot realiza, in principiu, fără măsuri ieșite din comun. Ajunge ca pentru aceasta fiecare dintre insular și fiecare vizitator să acționeze și să se comporte într-un mod demn de un om civilizat, responsabil pentru mediul in care trăiește.
Obiectivele cu adevarat mari si care țin de infrastructură depășesc insă sfera lucrurilor realizabile doar prin bunavoință și voluntariat, cu atat mai mult cu cât ele implică deja organisme și organizații, administrația locala, autoritățile competente în avizare-autorizare, etc.

CE PUTEȚI FACE VOI

Să ne sprijiniți așa cum credeți voi de cuviință. Să veniți cu idei și propuneri pentru realizarea obiectivelor pe care în scurt timp le vom pune pe blog. Să priviți la planurile noastre nu în perspectiva zilei de mâine, ci a celei de poimâine, cu gândul la viitorul vostru și al copiilor voștri. Să gândiți european și să acționați pe măsură, atunci când ne onorați cu vizita voastră. Dacă stă în puterea voastră, să ne ajutați atunci când avem nevoie de aprobări și autorizații. Să ne promovați pe site-urile de socializare pe care le vizitați sau în care aveți conturi. Să ne scrieți și să ne împărtășiți viziunea voastră în legătură cu acest proiect. Să ne criticați atunci când merităm sau dacă nu ne ținem promisiunile. Și multe, multe altele…

Mizăm, nu în ultimul rând și pe colaborarea firmelor care ne pot sprijini și în alt mod: fie cu logistică, materiale, know-how, fie pecuniar, cu diferite sume de bani. Pentru că fără sponsorizări nu se pot realiza prea multe lucruri. Iar manageriii competenți știu că tocmai în perioade de recesiune sau criză trebuie să investești în publicitate, promovare și marketing.
Cum veți face toate acestea? Este o întrebare la care vă lăsăm pe voi să răspundeți. Noi credem în inventivitatea și ingeniozitatea voastră atunci când este vorba de găsit soluții la probleme care aparent nu au soluții.

CE©2014
Sursa fotografiilor: http://www.medvanced.com/Images/handshake.jpg, ; http://2.bp.blogspot.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>