Colaj Langos ardelenesc

BUCĂTĂRIA INSULEI (2) – Langos ardelenesc, la cuptor

LANGOȘ LA CUPTOR (SAU LA DISC)
Am fost obisnuiți de comercianți și moda fast-food cu ideea ca „langoșul” musai trebuie să fie preparat în ulei încins, in maximum un minut.
Ca să nu stric afacerile altora, nu voi spune nimic despre „binefacerile” pe care le aduce organismului uleiul supraîncins în care se prepară acest tip de langoș. Dar poate din curiozitate, data viitoare il veți întreba pe comerciant: „bade, la câte sute de langoși schimbi uleiul?” Și, tot din curiozitate, poate veți da un search pe Google cautând cuvântul „acroleină”. Veți gasi „bonusul” pe care îl primiți gratuit și aparent dezinteresat, ori de câte ori cumpărați câte un langoș tradițional.
Puțini dintre dvs știu, probabil, că adevăratul langoș se prepară din clasicul aluat de pâine și nu în ulei încins, ci la cuptor.
În cele ce urmează am să vă destăinui o rețetă de langoș care se poate face si pe disc, atunci când ieșiti la iarbă verde. Iar dacă vi se pare că frământatul aluatului este ceva prea greu de făcut, transformați această corvoadă intr-o activitate educativă la care vă invitati copiii. Puteți fi siguri că măcar până frământă aluatul nu vor sta cu tableta in mână!
Ingrediente:
1 kg făina albă de panificație (BL 55), 30 g drojdie proaspătă, 1 linguriță de zahăr, 1 lingura rasă de sare, 500 ml apă călduță.
Mod de preparare:
Drojdia se desface în 150 ml apă călduță, împreună cu zahărul și se lasă cca 15 min. Făina se cerne (pentru a ingloba aer) și se amestecă cu sarea, după care se face o adâncitură în care se toarnă drojdia. Se adauga restul de 350 ml apă călduță (max. 40°C!) și se frământă cca 30 de minute (manual sau cu mixerul/mașina de frământat). Aluatul este bun dacă are aspect satinat, nu mai este lipicios și este relativ moale. Se lasă câteva minute la dospit, apoi se împarte în doua părți egale și fiecare se intinde in strat de cca un cm grosime, care se pune în tava de copt (dacă preparăm langoșul acasă) sau pe discul călduț, dar NU ÎNCINS, dacă îl preparăm în natură. Tava sau discul se pun la cuptor, respectiv pe jar.
După cca 10-15 min se scoate tava din cuptor, respectiv se intoarce langoșul pe disc și se procedează astfel: se unge langoșul cu smântână, se presară cu cca 250 g costiță afumată (sau kaiser) tăiată cubulețe, cu felii subțiri de ceapă roșie sau praz, apoi cu cașcaval ras grosier (toppingul este orientativ, puteti pune orice altceva vă place). Se dă din nou la cuptor / respectiv se re-pune discul pe jar și se continuă coacerea pentru incă cca 25-30 de minute. In varianta cu disc, langoșul va trebui acoperit cu o folie de aluminiu, pe care ați gaurit-o în câteva locuri, pentru ca aburul să aibă pe unde ieși.
Se consuma cald, tăiat în raze, cu smântână extra, în care s-au înglobat 5-6 căței de usturoi trecuți prin presă. Pentru aspect, se poate presăra deasupra puțină boia dulce de ardei.

N.a. Dacă aveți în anturaj prieteni italieni, puteți să-i invitați la această pizza autohtonă, cu nimic mai prejos decât cea preparată de ei!

Sursa fotografiilor: http://www.nosalty.hu/ ; http://3.bp.blogspot.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>