[

Noutati

]

Adunare Generala

 • InsulaMures
 • 24-08-2013

Adunarea generala a asociatiei InsulaMures a onorat sedinta programata pe data de 24-08-2014 unde s-a prezentat proiectul propus de catre noua conducere, proiect care a fost votat in unanimitate, s-a discutat ordinea de zi. Una dintre principalele teme a fost propunerea si votarea noului presedinte, ca si rezultat s-a votat domnul Kapitany Tiberiu in functia de presedinte al asociatiei InsulaMures. In cadrul aceleasi sedinte sa ales comitetul de conducere format din doamna Cheptanaru Florenta, domnul Ardelean Adrian, domnul Margarit Dumitrescu, domnul Dacian Dranici, domnul Bondar Mircea si domnul Nagy Raul.Comisia de redactare a acestei intruniri a fost ales de catre comunitate si este altcatuit din doamnele Kapitany Evi, Kantor Lucia si Mezea Aida.S-au discutat problemele cele mai importante a comunitatii. Urmeaza partea juridica a celor decise in cadrul intrunirii, exemplu intocmirea documentatiei redactarea si semnarea actelor si predarea-primirea documentelor si gestiunii asociatiei.

Invitatie

 • InsulaMures
 • 14-08-2013

In data de 24 August 2014, ora 15.00, in incinta Restaurantului “LIR” din zona turistica “Trei Insule” sunt asteptate toate persoanele care detin domenii pe Insula Mures,
sau care doresc sa faca ceva pentru conservarea si dezvoltarea acestui areal.

Cu ceasta ocazie se vor discuta urmatoarele probleme:

* Situatia actuala a Asociatiei “Insula Mures”
* Alegerea noilor organe de conducere ale Asociatiei
* Prezentarea strategiei pe termen lung a Asociatiei.

Participati activ la viata Insulei si nu ramaneti doar simpli spectatori!

Locuitorii din „Insula Mures” acuza Primaria Arad de batjocura

 • Razvan Crețu
 • 05-07-2013

"Unul din pontoane s-a scufundat partial. Folosim o pompa cu care scoatem periodic apa din el, pentru a preintampina o tragedie. Chiar şi aşa, podul scartaie din toate balamalele şi se clatina de cate ori trec oameni pe el. Am scris pe o tablita ca traversarea podului se face pe propria ras­pundere”, a men­tionat Petre Mocanu. Acesta a mai explicat consilierului municipal ca perico­lele te pandesc şi pe insula. „Sunt foarte multi pomi batrani, foarte inalti, care se pot rupe in cazul unor furtuni. Daca se prabușesc peste oameni, pot produce victime”, mai spune Mocanu, precizand totodata ca nici accesul maşi­nilor de salvare sau pompieri nu se poate face in zona. „La In­sula Mureş sunt o gramada de neajunsuri şi din cate am constatat acestea pornesc de la un dezinteres accentuat al autoritatilor locale fata de ce se intampla acolo. in primul rand, ar fi necesara o clarificare a situatiei juridice a acelor proprietati, a Insulei Mureş in general. Apoi, Primaria ar trebui sa trateze acel loc exact ca pe orice alt cartier sau zona a oraşului, sa asigure accesul unei ambulante, daca este cazul, a salubritatii, sa toa­leteze arborii batrani. Cu alte cuvinte, sa işi dea interesul fata de acele fa­milii. Asta cu atat mai mult cu cat acei oameni platesc sume importante sub for­ma de redeventa sau impozit”, a declarat Florin Galiş, la finalul intrevederii cu repre­zentantii Asociatiei „Insula Mureş”.

Muresul a inundat 50 de cabane de pe insula III-a

 • virtualarad.net
 • 29-01-2011
Viitura de pe Mures a ajuns vineri seara pe teritoriul judetului Arad, cota de inundatie fiind depasita cu 14 cm in zona localitatii Savarsin. Aici, au fost inundate peste 1200 de hectare de terenuri agricole si o portiune de 200 de metri din DJ 707, intre Savarsin si Valea Mare, unde apa mai atinge pe carosabil circa 15 cm. De asemenea, pe drumul comunal 80, intre Tela si Bulci, apa atinge pe carosabil 30 - 40 de centimetri si se poate circula doar cu tractorul. Localitatea Bulci a fost din nou izolata de ape, aprovizionarea cu apa potabila si alimente a celor 70 de familii afectate facandu-se cu tractoarele Primariei Bata. Animale din Bulci au fost duse pe o pasune din aproprierea satului. Ieri, in zona Savarsin, apele erau in retragere, nivelul Muresului atingand cote sub cele de atentie.
Muresul s-a propagat si a ajuns aseara in municipiu, la un nivel care a depasit cota de inundatie. In municipiu a fost grav afectata Insula a III - a, unde au fost inundate, cel putin 20 de cabane si afectate de ape circa 60 de cabane. Numerosi insulari si-au parasit din timp cabanele, de frica apelor, luand cu ei mobilierul si obiectele de valoare. Podul de pontoane n-a fost ridicat, fiind singura legatura cu orasul, insa este pazit in permanenta de voluntari. Din discutiile pe care le-am avut cu unii dintre insulari, acestia ne-au spus ca pagubele create de Mures sunt cu mult mai mari decat cele provocate de ape in luna martie. Multi au spus ca vor sa-si vanda cabanele, deoarece insula este inundata de doua sau trei ori pe an. Aseara, cotele de atentie erau depasite in toate localitatile prin care trece Muresul, intre Lipova si frontiera cu statul maghiar.
Hidrologii aradeni spun ca este posibila depasirea cotelor de atentie si pe Crisurile Alb si Negru, ca urmare a cantitatilor mari de precipitatii cazute in ultime perioada. Pana ieri, cele mai afectate localitati au fost Bulci si Bata. Numai la Bata au fost inundate aproape 900 de hectare de terenuri arabile. Bulci si Bata au fost afectate de fiecare revarsare a Muresului, autoritatile asistand mereu neputincioase la distrugerea culturilor agricole din aceasta zona. Din cauza inundatiilor frecvente si a faptului ca pamantul este practic neutilizabil, pretul imobilelor a scazut drastic in cele doua sate, unde o casa cu terenul aferent se vinde la numai cateva milioane de lei.

Puntea suspinelor la Ceala

 • Andreea Pintea
 • 17-07-2010
Zona Trei Insule s-a construit în timp de către aradenii ce au dorit să părăsească, pentru câteva luni, sau poate chiar definitiv, zgomotul, praful şi stresul urban. De la micile cabane de lemn, s-a ajuns ca la Trei Insule să găseşti case pe piloni, bine consolidate şi care pot rezista chiar şi apelor învolburate ale Mureşului atunci când nivelul râului depăşeşte cotele normale. Peste 400 de aradeni au decis să se refugieze la Trei Insule, terenul fiind, în acest moment, dat în concesiune celor ce şi-au construit case. Cu toate că plătesc impozite şi taxe la bugetul local pentru cabanele şi casele pe care le deţin, „insularii” sunt somaţi să achite şi anumite sume unor administratori de pe insulă care îi ameninţă că în caz contrar îi vor acţiona în judecată.
Cu toate acestea, nu doar cei ce locuiesc pe insula trebuie să plătească taxe … suplimentare, ci şi orice arădean care vrea să traverseze podul. Câte doi lei de adult şi un leu pentru copii este vama ce se solicită pentru a putea ajunge la căsuţa „insulară”.Cu toate acestea, însă, chiar la capul podului tronează un afiş suficient de mare pentru a putea fi citit de orice arădean, care atenţionează că: „Trecerea pe pod se face pe proprie răspundere”. În aceste condiţii arădenii dau doi lei pentru a traversa un pod ce le poate pune oricând viaţa în pericol. „Avem terenul concesionat de către Primaria Municipiul Arad pentru 49 de ani. Platim taxe, impozite, tot ce trebuie la buget, de ce să mai ni se ceară bani şi pentru traversarea unui pod?”, ne-a întrebat cititoarea Florica D., deţinătoare a unei case la Trei Insule.
Doamna Florica a mai explicat că înainte de concesionarea terenurilor se percepea o taxă de către administratorii insulei, dar că „acum, când plătim la Primărie, nu mi se pare normal să mai trebuiască să plătim şi la foştii administratori”. Practic, taxa percepută pentru trecerea podului este stabilită de asociaţia de proprietari de la Trei Insule, însă nu toate familiile ce locuiesc acolo şi-au dat girul. „Banii îi folosim pentru reparare podului, când se mai rupe câte o scândură, pentru amenajarea spaţiului verde dintre casele de pe insulă şi desigur mai avem de plătit un administrator”, ne-a spus un insular. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad, Corina Drăghici, podul de la Trei Insule este privat, fiind achiziţionat şi întreţinut de arădenii ce locuiesc în zona respectivă. „Asociaţia de pe Insulă se ocupă în totalitate de acel pod, iar banii pe care îi solicită merg în bugetul asociaţiei, nu are nimini de a face ce bugetul local”, a spus Corina Drăghici.

Padurea Ceala - atractia "verde" a orasului

 • Lucian Cozma
 • 11-05-2013

Tunelul Verde
Suntem deja in luna septembrie, insa temperatura de afara ne face sa credem ca suntem inca in luna lui cuptor. Profitand de week-end si de vremea buna, aradenii fug dintre betoanele blocurilor catre oazele de racoare din paduri sau din Stranduri. Una dintre destinatiile preferate ale aradenilor pentru o iesire de duminica " la iarba verde" si gratar, ramane Padurea Ceala. Dat fiind faptul ca pe langa aradenii veniti la iarba verde, multi concitadini poseda casute de vacanta pe Insula Muresului , zona Ceala devine cea mai cautata zona de recreere din apropierea Aradului. Tunelul verde Daca pana nu demult drumul de la intersectia catre Aeroprt si pana la intrarea in padure era un pericol pentru soferi, acum acesta permite viteze si un comfort mai mari, deoarece nu de mult a fost asfaltat si marcat. Astfel, se da de la inceput impresia ca intr-adevar autoritatile competente se preocupa de acea zona. Intrand in padure, te intampina un peisaj de basm, intrandu-se parca intr-un tunel format de arborii care isi arunca umbra asupra drumului. Pastrati curatenia! Din loc in loc, apar placute cu atentionari din partea administratiei padurilor privind pastrarea curateniei si interzicerii focului in padure. Din pacate, atentionarile nu sunt luate in seama de prea multi turisti, pe marginea drumului zacand cantitati destul de mari de PET-uri si alte gunoaie.
La Maltaret
Dupa ce se intra in padure, la vreo 500 de metri, se desprinde un drum in dreapta care duce la lacul "Maltaret", dupa cum il stiu aradenii. Lacul este proprietate privata, a patronului "Cabanei Lac", pescuitul si scaldatul in lac fiind gratuite, insa pe raspunderea amatorilor. Dealtfel, se pot observa aproape tot timpul pescari pe malul lacului, semn ca acest sport este destul de indragit de catre aradeni. Stand de vorba cu Adelina Rosu, angajata la cabana, am aflat ca aradenii obisnuiesc sa viziteze zona chiar si in extrasezon, fiind in cautarea aerului curat in apropiere de casa. Lacul Maltaret din Padurea Ceala Deasemenea, acestia pot practica in zona tenisul si tenisul cu piciorul, fiind disponibile doua terenuri. Din pacate, unele proaste obiceiuri chiar nu pot fi abandonate de unii: in aproierea cabanei, vreo doua familii venite la gratar ascultau de zor manele la un volum destul de ridicat , la urechile reporterului ajungand versurile " am noroc si nu am nevoie de carte, in viata mea am citit doar carti de credit..." Nu mai are rost sa scriem de ce ni se pare acea atitudine condamnabila, punctam doar ca cei care au citit la viata lor doar carti de credit, probabil nu stiu sa citeasca nici atentionarile privind pastrarea curateniei in padure. Pornim mai departe usor dezgustati. Ogoare La un moment dat, drumul iese din padure si ajunge in camp. Altadata un camp cu iarba, acum partea din dreapta soselei, in sesnsul spre Mures, este arata , partea din stanga fiind deasemenea in expolatare agricola. Oricum, acolo nu prea mergeau aradenii, deoarece nu locurile sunt complet lipsite de umbra copacilor.
Atentie la propria raspundere!
Ajungand la podul de pontoane spre Insula Muresului, intram putin in cabana "Lir", de langa pod, unde Ioana Frentiu (angajata a localului) ne spune cam acelasi lucru: aradenii vin in numar mare acolo, chiar si in timpul iernii. Uimiti putin de afluenta declarata de clienti (fiind inainte de masa, zona nu era foarte aglomerata), incercam traversarea podului de pontoane. Ajungand spre capatul acestuia, aflam ca traversarea se face "pe propria raspundere"... Podul peste Mures de la Insula Muresului Intr-adevar, traversarea nu se poate face decat pe propria raspundere, avand in vedere ca dupa ce podul a fost rupt de un bustean in urma cu trei ani, acesta a fost reparat alegandu-se o solutie tehnica destul de instabila: cabluri de ancorare. Rezultatul este ca podul este destul de instabil pe apa (o adevarata aventura pentru cei cu frica de apa), pe langa acest fapt adaugandu-se si starea precara a multora dintre scandurile ce formeaza calea de trecere. Problema accesului pe insula ar trebui rezolvata rapid, pentru ca altfel vietile oamenilor par a fi puse in pericol. Dupa cum se stie, accesul pe insula se mai poate face doar traversand bratul mort al Muresului (atunci cand acesta este secat), venind dinspre zona satului Zadareni.
Oaza de racoare si aer curat
Insularii sunt multumiti In rest, proprietarii de cabane de pe insula nu par a avea probleme deosebite. Si acestia se bucura de oaza de racoare si de aerul curat, unii dintre ei, precum aradeanul S.A., optand sa isi prepare proviziile (compoturi, zacusca) pentru iarna la casa de vacanta de pe insula. Principalele probleme ale locuitorilor, raman lipsa canalizarii si a gazului, insa nu sunt resimtite prea tare de cei care nu locuiesc permanent acolo. Oricum, majoritatea proprietarilor se declara incantati de alegerea facuta, printre acestia aflandu-se si sotii Beatrice si Florin Manda, proprietari de aproximativ un an ai unei cabane din caramida pe insula. Dupa cum se cunoaste, pe Insula Muresului unele familii au ales sa traiasca permanent, acestia organizandu-se intr-o asociatie care doreste sa protejeze mediul natural din zona. O realizare remarcabila a acestora este Bisericuta ridicata in apropierea accesului catre podul de pontoane. Aradeni, nu distrugeti Padurea Ceala! La plecare, am ajuns pana la sediul asociatiei "Parcului Natural Lunca Muresului", in apropierea caruia alti aradeni se bucurau (de data aceasta in liniste) de racoarea de la umbra copacilor. Iesind din padure, am redescoperit caludra inabusitoarea, absolut nespecifica inceputului de septembrie. Si poate totusi au dreptate cei cu protectia mediului si incalzirea globala...